Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers die onze eigen organisatie willen bijstaan tijdens ons toernooi. (19/09/2020)
Geinteresseerd? klik dan hier!
Geschiedenis

Het spel kubb is afkomstig uit Zweden. De romantici beweren dat dit een oud Vikingspel zou zijn. Anderen zeggen dat dit spel ooit begonnen is tijdens het verzamelen van brandhout. De Zweden bedachten dat ze met die verschillende takken ook een spel konden doen. Zo is het 'gooien met stokken' ontstaan.

Kubb is een spel voor buiten en wordt gespeeld op een vlak speelveld van in principe vijf bij acht meter. Er wordt bijna altijd op gras gespeeld maar zand, gravel, beton of sneeuw kunnen ook.
In de jaren negentig werden de eerste commerciƫle Kubbspellen geproduceerd en het voorheen onbekende spel werd snel erg populair. Er is nu internationale interesse voor het spel en sinds 1995 worden jaarlijks wereldkampioenschappen gehouden in Gotland en sinds 2007 is er ook een Belgisch kampioenschap.

Spelregels

Kubb is een spel voor buiten en kan worden gespeeld vanaf 2 tot 12 spelers. Het speelveld is 5 meter op 8 meter groot, en er wordt bijna altijd op gras gespeeld maar zand, gravel, beton of sneeuw kunnen ook. Kubb bestaat uit verschillende houten stukken:

Op de afbeelding zie je:
  • 1 koning (1)
  • 10 kubbs (2)
  • 6 werpstokken (3)
  • 4 hoekstokjes (4)

De spelers worden verdeeld in twee teams en nemen plaats achter hun eigen basislijn (A en B). De bedoeling van het spel is om met de stokken alle kubbs van het andere team om te gooien. Er wordt getost welk team mag beginnen, dit gebeurd meestal door om het dichts bij de koning te werpen. Als team A al hun stokken heeft geworpen, en 1 of meerdere kubbs van team B heeft om gegooid, dan werpt team B deze kubbs eerst op de speelhelft van team A. Deze veldkubb is nu een kubb van team A geworden en team B moet nu eerst proberen deze kubb om te gooien alvorens naar de basislijn te werpen. Lukt dit niet, dan mag team A oplopen tot deze kubb en vandaar weer proberen de andere kubbs van team B om te gooien.

Uiteindelijk wint het team dat als eerste alle (eventuele) veldkubbs en alle kubbs op de basislijn omwerpt, en vervolgens de koning om gooit. Maar wie vroegtijdig per ongeluk de koning omwerpt is definitief verloren. Er komen vaak tactieken bij kijken om de ideale blokkenlijn te hebben voor jezelf, maar het je tegenstander toch moeilijk te maken, waarbij een goede werptechniek veel verschil kan uitmaken.
Uitgebreide spelregels zijn te vinden op de websites van kubbspel.be en vlaanderenkubbt.be