Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers die onze eigen organisatie willen bijstaan tijdens ons toernooi. (19/09/2020)
Geinteresseerd? klik dan hier!
Uitleg

Op ons Mirakelkubb Toernooi wordt een scoresysteem gebruikt wat verschilt van traditionele poule-systeem.
Het systeem heet DMK, wat staat voor "Des Moines Kubb". Wij hebben dit systeem namelijk overgenomen van een Amerikaanse kubbploeg.

Het komt er op neer dat voor de voorrondes niet in Poules gespeeld worden, maar alle ploegen spelen altijd tegen ploegen van gelijkaardige sterkte.
Er wordt in meerdere rondes gespeeld: In elke ronde wordt telkens 1 set gespeeld, zodat die vlug kunnen verlopen.
In de eerste ronde wordt willekeuring bepaald tegen welke ploeg je speelt.
In elke volgende ronde speel je telkens tegen een team die ongeveer even sterk is als uw team. (Het systeem probeert zoveel mogelijk om de 2 teams slechts éénmaal tegen elkaar te laten spelen)

Die sterkte wordt dan voortdurend bepaald door 2 scores: een 'Game Score' en een 'Opponent Score':

  • De Game Score is de som van elk match resultaat.
  • De Opponent Score is de som van alle Game Scores van alle ploegen waartegen je reeds gespeeld hebt, met daarvan afgetrokken de Game Score van de match die je tegen hen speelde.
Het resultaat is dat wanneer je die 2 Scores combineert, je onmiddelijk zicht hebt op de sterkte van een team.
Een team dat veel wint, gaat een hogere Game Score krijgen (=sterk team). Een team dat veel tegen andere sterke teams wint, gaat een hogere Opponent Score krijgen.

Op het einde van het vastgelegde aantal rondes (minstens 6, zodat elk team genoeg kans kreeg om voldoende Game en Opponent scores kan behalen), wordt eerst gegeken naar de Game Score, en vervolgens naar de Opponent Score om te bepalen welke teams bij de eerste 16 behoren om de A-reeks vast te leggen. (alsook voor reeks B en C) Bij eventuele gelijkstanden wordt een shoot-out gespeeld.

Er wordt vaak gesuggereerd dat het strategisch verstandig is om uw eerste of eerste 2 matchen te verliezen, zodat je tegen makkelijkere teams uitkomt (om op die manier in de latere rondes makkelijker een hogere Game Score te behalen). Maar onthoud wel dat je daardoor ook een lagere Opponent Score zal behalen! (Omdat de teams waartegen je zal spelen ook een lagere Game Score zullen hebben)
Het is hierdoor niet aan te raden om opzettelijk een spel te verliezen.

Downloaden en meer info

Je kan het exacte excel-bestand wat wij gebruiken op ons Mirakelkubb toernooi hier dowloaden: DMK Klassic V6.1
Als je meer info wil over het exacte gebruik van het speelsysteem, kan je terecht op de website van Des Moines Kubb, waar ook een (engelstalig) filmpje te zien is met de volledige uitleg: http://www.kubbunited.com/klassic-format